Blog

Nadasve poznat širom sveta, Biftek Wellington slobodno možemo reći, predstavlja krunu kulinarstva. Malo koji kuvar ume savršeno da ga pripremi jer je za pripremu potrebno pre svega iskustvo, veština kao i strpljenje. A priznaćete da je danas vreme novac i da retko koji pojedinac zaista želi nešto da čeka.

Ukus ovog bifteka je sofisticiran i upravo iz tog razloga nosi ime po slavnom vojvodi od Velingtona.

Sam vojvoda je bio prilično probirljiv čovek i imao je posebne zahteve ka svojim kuvarina. Kuvari su očajnički koristili sva svoja umeća, talente i veštine kako bi ga impresionirali. U jednom od tih pokušaja, nastao je upravo Biftek Wellington.

Biftek Wellington čini file najkvalitetnijeg odležalog bifteka, umotanog u ručno pravljeno lisnato testo. Tako spremljen biftek podsećao je kuvare na samog Vojvodu. Delikatanog ukusa i komplikovan za spremanje, nesvakidašnje recepture – svi koji bi ga probali bili bi oduševljeni njegovim ukusom.

Dan zaljubljenih u restoranu Kovač

Englezi su veoma dugo čuvali ovaj recept kao svoje nacionalno blago i nisu dopuštali susednim nacijama da dođu do njega. Tek početkom dvadesetog veka počinje da se priprema u Americi. Los Angeles Times je 1903. godine objavio recept „File od govedine a la Velington“ koji poseduje određenu dozu sličnosti sa danas poznatim receptom. Danas, ovo jelo predstavlja dragulj uspeha mnogih restorana.

Sama priprema ovog jela počinje pripremom junećeg bifteka, uklanjanjem masnih žilica i pripremom za odležavanje. Odležavanjem bifteka nekoliko dana ili nedelja, meso dobija mekoću, sočnost, posebnu aromu i onaj poznat osećaj topljenja u ustima. Tako pripremljen biftek se začinjava i griluje sa svih strana na visokoj temperaturi kako bi se zapekao. Nakon toga se prebacuje u ručno pravljeno lisnato testo i puni nadevima. Po originalnom receptu nadevom od pečuraka.

Ovako pripremljen biftek, peče se u Mibrasa pećnici na ćumur kako bi dobio posebnu aromu, a sve dok unutrašnja temperatura bifteka ne bude odgovarajuća. To naravno zavisi najviše od iskustva kuvara jer je biftek sa svih strana obmotan hrskavim lisnatim testom koje se ne sme prepeći. Ovako pripremljen biftek predstavlja rapsodiju dobrih ukusa, a odlično ga upotpunjuju suva crvena vina vinarije Kovačević. Sad kada znate istoriju ovog veličanstvenog jela, ostaje samo da posetite naš restoran i proverite da li će ovo jelo ispuniti i vaša očekivanja! Prijatno!

Blog

Mibrasa specijaliteti

Mibrasa specijaliteti

BlogDa li ste nekada čuli za Mibrasu? Mibrasa je jedan od glavnih aduta naše kuhinje i nešto u šta ćete se i vi zaljubiti već pri prvom zalogaju. Mibrasa je zatvoreni roštilj na ćumur koji se proizvodi od najkvalitetnijeg čelika, od strane najboljih experata u...

Piletina na sečuanski način

Piletina na sečuanski način

BlogUkoliko ste ljubitelj kineske kuhinje, a posebno ljute hrane, ovo će biti idealan obrok za vas! Predstavljamo vam jedan od klasika kineske kuhinje piletinu na sečuanski način. Ljutina ovog jela je toliko dobro izbalansirana, meso toliko meko, a ukusi prožeti na...

Biftek stek

Biftek stek

BlogFile ili kare, neki ga zovu još i odrezak a u mnogim stranim zemljama je poznat kao biftek, stejk, stek prvenstveno od goveđeg mesa. Kako god ga nazivali on predstavja iskustvo koje svaki pravi hedonista treba da doživi i iskusi. Odlikuje ga specifičan i  naglašen...

ADRESA

Big shopping centar, 23000 Zrenjanin

KONTAKT

Telefon: 023 310 1 700
Mobilni: +381 60 331 0 380
Poručivanje: +381 64 64 64 111
Email: info@kovaczrenjanin.rs

RADNO VREME

Ponedeljak – nedelja od 08.00 do 24.00h

Želite nešto da nas pitate?

11 + 15 =